Suolahuonehoito on löytänyt hyvin paikkansa luontaishoitojen saralla. Asiakkaamme yleensä tarvitsevat lisätukea lääkehoidon rinnalle tai jotkut haluavat mieluummin hoitaa itseään luonnonmukaisella tavalla.
Merkittävimmin hoidosta hyötyvät astmaatikot, flunssaiset, allergiset, toistuvista hengityselintulehduksista kärsivät sekä iho-ongelmaiset.
Suolahuone on paljon muutakin kuin viihtyisä huone, missä voi helpottaa oloaan. Tarvittaessa voimme järjestää suolahoidon isommallekin ryhmälle, vaikka työyhteisön, yhdistysten, ystäväporukan tai perheen yhteisiin rentoutumishetkiin.
Suolahoitoon voi tulla myös pelkästään rentoutumaan ja huoltamaan ennalta hengityselimistöään ja ihoaan. Rentoutukseen ja stressin hoitoon suolahoidolla on suotuisa vaikutus. Mikä sen ihanampaa kuin istahtaa 40 minuuttia suolahoitolan tuoleissa ja ottaa vaikkapa torkut, kuunnella rentouttavaa musiikkia tai vain olla kaikessa rauhassa.
Hoidossa ollaan sisävaatteilla. Jos haluaa iholle vaikutuksen, kannattaa vaatetusta vähentää. Mukaan voi ottaa halutessaan kevyemmän asun kuten t-paidan ja shortsit tai uima-asun. Varpaat voi upottaa suolaan niin kuin hiekkaan tai laittaa sukkien päälle kertakäyttöiset suojat. Hoitolasta löytyy myös huopia, joihin voi kääriytyä. Hoitohuoneessa on reilu 20 astetta lämpöä.
Hengityselimistön hoito
Suolahuoneessa hengitettävä suolapöly on hyvin puhdasta ja hienojakoista. Se kulkeutuu pitkälle hengityselimiin. Suolan luontainen desinfioiva vaikutus heikentää bakteerien kasvumahdollisuuksia limakalvoilla. Suolan kosteutta sitova vaikutus puolestaan auttaa limakalvoja tervehtymään.
Suolahoitojakson edetessä liman irtoaminen lisääntyy, jolloin seuraavalla kerralla suolahiukkaset pääsevät yhä syvemmälle hoitamaan hengitysteitä.
Monet ovat päässeet korva- ja poskiontelotulehduskierteistä otettuaan 5-10 kerran suolahoitojakson. Jotkut ovat kokeneet, että suolahoitojakson jälkeen vastustuskyky olisi ollut parempi eikä ympäristössä jylläävät taudit olekaan tarttuneet niin helposti.
Astmaatikoille ja muista keuhkosairauksista kärsiville suola-hoidosta on ollut merkittävää apua, kun hengittäminen on helpottunut. Sen myötä myös liikkuminen on keventynyt.
Vaikutukset iho-ongelmiin
Suolahuoneessa hengitettävä suolapöly on hyvin puhdasta ja hienojakoista. Suola desinfioi iholla olevia tulehduksia ja suolan kosteutta sitova ominaisuus auttaa ihoa kosteutumaan ja pehmentymään. Suolapölyn hengittäminen vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja sitä kautta vaikuttaa ihon vointiin. Ihottuma-alueet kannattaa riisua paljaaksi suolahoidon ajaksi, jolloin saa lisävaikutusta suolapölyn laskeutumisesta iholle.
Suolahoitojakson edetessä iho saattaa reagoida ensin oireiden pahenemisella. Yleensä 3-5 kerran jälkeen iho kuitenkin alkaa kääntyä parempaan päin. Joillakin ihon paraneminen alkaa jo ensimmäisestä hoitokerrasta.
Lapsilla hoito tehoaa nopeammin, koska lasten elimistö on vastaanottavaisempi. Aluksi kannattaa käydä 5 kertaa kahden viikon sisällä. Jos hoitoa on tarve jatkaa, yleensä käyntikertoja voi jo harventaa. Aikuisilla hoitokertojen määrä ihonhoidossa on yleensä 10-15 kertaa, jotta iho saadaan hyvään kuntoon.
Katu- ja siitepölyallergian hoito
Suolahuonehoito desinfioi hengitysteitä ja sitoo kosteutta limakalvoille.
Paras vaikutus pölyallergian hoidossa saadaan ennakoivalla suolahoitojaksolla. Noin viiden kerran tiivis suolahoitojakso kannattaa aloittaa 2-3 viikkoa ennen pölykauden alkua. Silloin limakalvoilla on mahdollisuus etukäteen vahvistua kestämään pölyaltistus. Ylläpitohoitoa kannattaa jatkaa pölykauden aikana tarpeen mukaan.
Jos hoito aloitetaan oireiden jo ilmestyttyä, kannattaa alkuun käydä tiivis jakso 1-3 päivän välein, kunnes oireet merkittävästi helpottuvat ja siirtyä sitten ylläpitohoitoon.
Suolahoidosta monet asiakkaamme ovat saaneet merkittävämmän avun kuin edellisten vuosien lääkehoidosta ja ovat olleet hyvillään siitä, ettei suolahoidolla ole sivuvaikutuksia.
LAPSET SUOLAHUONEESSA
Alle kouluikäisen lapsen kanssa saattaja voi mennä aina suolahoitoon ilman lisäveloitusta.
Lapset istuvat hoitohuoneessa joko omassa tuolissaan tai aikuisen sylissä. Lapsille suolahuoneessa istuminen tarjoaa myös kiireettömän hetken aikuisen kanssa. Ensimmäisen hoitokerran aikana uteliaisuus on suurimmillaan, mutta jatkokerroilla vilkkaatkin lapset yleensä jo nauttivat hoidon rauhallisuudesta.
Lattialla olevaa suolaa ei saisi pölyttää, koska siitä nouseva suolapöly ei ole hyväksi hengitykselle ja suolaa nousee moninkertainen määrä. Myös lapset hyötyvät puhtaasta suolapölystä, jota generaattori hienontaa ja puhaltaa huoneilmaan hoidon aikana. Ilmassa leijuva suolapölyn määrä on mitoitettu tähän huoneeseen ja on sopiva hengitettäväksi hoidon aikana. Suolahuoneen seinistä nautitaan katselemalla.
Suolahoito ryhmille
Oulun Suolahoitola tarjoaa upeat puitteet mukavaan kokoontumiseen. Suolahuoneessa voi olla kerrallaan 7 henkilöä, mutta isommille ryhmille hoito onnistuu useammassa erässä. Toisten ollessa suolahuoneessa, loput voivat olla esim. äänimaljarentoutuksessa.
Hoidossa voi olla omilla vaatteilla, mutta voitte ryhmän kanssa sopia kevyemmästä pukeutumisesta, jolloin suolapöly pääsee laskeutumaan ihollekin. Uima-asuihin pukeutumalla saa aikaan rantatunnelmaa, kun upottaa vielä jalkateränsä hiekkamaiseen suolaan. Hoitohuoneessa on reilu 20 astetta lämpöä ja ryhmähoidossa lämpötila vielä nousee ihmisten vaikutuksesta. Halutessaan voi kääriytyä lämpimään huopaan. Ryhmät, pyytäkää tarjous!
Vaikutus ja toteutus
Suolahuone on vuorattu vuorisuolalla lattiasta kattoon ja hoidon aikana ilmatilaan sumutetaan suolageneraattorilla puhdistettua hienoa suolapölyä. Negatiivisesti varautuneet ionit hakeutuvat hengityselimistön limakalvoille, jossa ne sitovat kosteutta ja vaikeuttavat haitallisten bakteerien toimintaa.
Suolahoidon vaikutuksesta limakalvojen turvotus ja tukkoisuus helpottaa. Lisäksi lima irtoaa helpommin, hengenahdistus vähenee ja tulehdukset helpottuvat.
Katu- ja siitepölykauteen ennakkoon varautuminen auttaa parhaiten. Suolahoitojakson aikana limakalvot kosteutuvat ja vahvistuvat kestämään paremmin pölyn aiheuttaman ärsytyksen. Suolahoito helpottaa allergiaoireita myös pölykauden aikana.
Suolahoidosta hyötyy iho-ongelmista kärsivät, kuten atoopikot ja psoriaatikot. Atooppinen iho on usein rikki ja kutiseva, ja siksi hyvä kasvualusta bakteereille. Suolahoidon avulla pystytään tuhoamaan iholla olevia bakteereita ja näin iho-oireet helpottavat. Suola auttaa ihoa sitomaan kosteutta itseensä. Niinpä iho tuntuu pehmeämmältä hoitojakson edetessä. Suolahoidon alkuvaiheessa oireet saattavat hieman lisääntyä, mutta se on merkki paranemisprosessista. Elimistö tekee suolan vaikutuksen avulla omaa paranemistyötään.
Hoitokertoja suositellaan 5-15 mahdollisimman intensiivisenä hoitojaksona. Hoitokerta kestää 40 min ja pienille lapsille hoitokerta on lyhyempi. Epävarmoissa tilanteissa kannattaa aina varmistaa omalta lääkäriltä, ettei vasta-aiheita hoidolle ole.
Kenelle sopii
Suolahoito sopii kenelle tahansa joka haluaa huoltaa hengityselimistöään, koska se toimii puhdistavana ja ennaltaehkäisevänä sekä tukihoitona astmaatikoille ja erilaisia iho-ongelmia sairastaville. Suolahoitoa voidaan käyttää seuraavien sairauksien hoidossa:
• astma
• keuhkoahtauma
• krooninen hengitysteiden sairaus
• yskä, nuha, poskiontelotulehdus
• krooninen ja akuutti korvatulehdus
• tulehduskierteet
• siitepöly- ja katupölyallergia
• allergiset reaktiot
• atooppinen iho
• psoriasis
• erilaiset ihottumat
• reumaattiset oireet
• stressi tai masennus
Suolahoito on myös hyvä hengityselimistöä kosteuttava hoito urheilijoille ja laulajille. Se sopii myös rentoutukseen ja stressin hoitoon, koska hengitysilmassa on runsaasti negatiivisia ioneja. Suolahuoneessa on hyvä keskittyä myös hengittämään muutamia kertoja syvään, että suolapöly leviää mahdollisimman laajalle alueelle keuhkoputkistoa.
Suolahoitoa ei suositella henkilölle, jolla on akuutissa vaiheessa oleva syöpä, vaikea sydämen vajaatoiminta, krooninen sepelvaltimotauti, keuhkotuberkuloosi tai dialyysihoito menossa.
Historia
Suolahoito on vuosisatoja vanha luonnonmukainen hoitomuoto ja jo keskiajalla sairaita hoidettiin suolaluolissa, jossa he hengittivät suolapölyä sisältävää ilmaa. Suolakaivostyöläisten keskuudessa myös havaittiin, että suolapölylle altistuvien keuhkosairaudet olivat harvinaisia. Keski- ja Itä-Euroopan maissa suolahoitoa on käytetty jo useiden vuosikymmenten aikana ja joissakin maissa suolahuonehoidot on otettu osaksi yhteiskunnan tukemaa terveydenhoitoa.
Suolaluolia on hyödynnetty hoitotiloina ja samaan tapaan toimivia hoitohuoneita rakennetaan kylpylöihin ja hoitotilojen yhteyteen, joissa hengitettävän ilman koostumus muistuttaa suolakaivosolosuhteita. Suolahoito on todettu erittäin hyväksi tukihoidoksi esim. astmaatikoille ja erilaisia ihottumia sairastaville, mutta tieteellistä näyttöä asiasta on toistaiseksi vähän.
Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutti on tehnyt suolahoidoista tutkimusta, jonka on rahoittanut Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri, Kela ja RAY . Tutkimus tehtiin vuosina 2003-2007. Tutkimuksen mukaan Suolahuonehoito voi tukea astman lääkehoitoa ja helpottaa astmaa sairastavan oloa.
→ Lisätietoja tutkimuksesta: Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutti
ja symposium-julkaisu Mineraalivesi ja suolahuone atooppisen ihottuman ja astman hoidossa